Alçı Taşı (Jips)

JİPS (ALÇI TAŞI)


 

 

Sedimenter (çökelti) kayalar arasında, ilk çökelen minerallerdir. Su ile karışık bir çeşit maden tuzudur. Hafif sulu, esnek bir taştır.

 

Çoğunlukla ince-kalın levhamsı kristalli; kısa-uzun prizmatik, iğnemsi, masif, tanesel veya lifsi biçimdedir. Doğal halinde yüzeyinde kırlangıcımsı veya kelebeğimsi ikizlenme görüntüsü bulunur. 

 

 

  

 

Ele alındığı zaman sabun hissi verir. Renkleri güzeldir ama sağlam değildir. Adını, Grekçe alevler halinde yanan şey anlamına gelen “GYPS” kelimesinden alır.

 

Alçı taşı (jips) doğal olarak oluşan ve iki mol su içeren bir Kalsiyum Sülfat mineralidir. Bileşiminde iki molekül kristal su bulunan jipsin (CaSO4 2H2O), yarım molekül su kalacak şekilde, ısı verilerek uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen, suyla karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği taşıyan bir yapı malzemesidir.

 

 

 

Tarımda çok önemlidir. Yerfıstığında yüksek kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yanında Jips uygulanan bitkiler hastalık ve olumsuz hava koşullarından daha az etkilenir. Bunun yanında Jips kullanılan topraklarda özellikle killerin meyvelere yapışması engellenir ve meyve gelişimi daha rahat ve sorunsuz gerçekleşir.

 

Jips kullanılan topraklarda toprak gevşer, su tutma ve havalanma kapasitesi artar, böylece bitkinin kökleri daha rahat gelişir. Toprak tuzlu ise tuzluk giderilir, tuzluluğun bitki üzerinde olumsuz etkisi önlenir. Toprak pH' sı 8 ve üzerinde ise pH 7.5-7.8 seviyelerine düşer böylece toprakta fosfor, demir, çinko ve manganın yarayışlılığı artar. Kısacası yerfıstığı tarımında Tarımsal Jips vazgeçilmez bir unsurdur. Bu gün yerfıstığı yetiştiriciliği yapılan dünyanın pek çok yerinde mutlaka Jips kullanılmaktadır.

 

 

 

 

Jipsin alt türü olan Selenit, Desert Rose (ÇÖL GÜLÜ) olarak adlandırılır.

 

Zira yapısal ve görsel olarak Gülü ve çöllerde yetişen bazı bitki çiçeklerini andırır.

 

 

 

 

Kimyasal formülü CaSO4 . 2(H2O) olmakla birlikte bünyesine eser oranda Fe, Mg, Ti, Al, Cr, Mn, Si, Th, Se mineralleri de girer.

 

YENGEÇ, BALIK; BOĞA, TERAZİ burcu insanlarında daha etkilidir.

 

 

 

 

 

YARARLARINDAN BİR KISMI:

 

  • Belleği temizler, akla verimli şekilde kullanılacak berraklığı sağlar, bir meselenin içyüzünü anlama kavrayışı verir, farkında olma yetisi oluşturur.
  • Meditasyon haline geçmek için kullanılır, erkeklerin bu taşı elleriyle ovalaması daha yararlı sonuçlar verir.
  • Belkemiği (omurga) başta olmak üzere iskelet sistemi için yararlıdır.
  • İçten ilişkileri, cinsel duyarlılığı ve cinsel gücü artırır.
  • Aşkta ve sevgi ilişkilerinde fiziksel, entelektüel, duygusal ve ruhsal yetenekleri artırır, özgüven verir.
  • Hücre yapısının sağlıklı ve işlevsel olmasına yardım eder.