Turmaline

TURMALİNE

 

 

 

Turmalin, kimyasal özellikleri az da olsa farklı ve fakat birbiriyle ilişkisi olan birçok taşın ortak (grup) adıdır.

 

Gemoloji (taş bilimi) ile ilgili uygulamada, Turmalini oluşturan her bir türün ayrı bir ismi vardır, ancak genel olarak bu isimler kullanılmamakta, her birine Turmalin denmektedir.

 

İsmini, çıkarıldığı “Turmali” adlı yerden alır.

 

 

 

 

 

 

1880 yılında bu taşa “elektrik” taşı adı verilmişti. Çünkü bu kristal sıkıştırıldığı veya ısıtıldığı zaman değişik yükte elektrik yükleri salmaktadır. Üzerinde hem anot hem de katot etkilerini taşımaktadır. Gözle görülmeyen kızıl ötesi ışık yaymaktadır.

 

Pozitif ve negatif kutuplara sahip, elektriksel özellikleriyle çok değişik ve olağandışı bir taştır.

 

 

 

 

 

Çeşitli renklerde ve karışık renk biçimlerinde bulunan cinsleri vardır.

 

Mücevher ve süs eşyası yapımında çokça tercih edilen bir taştır.

 

Bazı mineraller sürtünme sonucunda elektriklenirler. Mesela kehribar veya kükürt sürtünmeyle negatif yükle elektriklenirken kuvars pozitif yükle yüklenir.

 

Bazı mineraller ise ısıtma ile elektriklenirler. "Piroelektrik" adı verilen bu özelliğe sahip minerallerden birisi turmalindir. Turmalin ısıtıldığında prizmatik kristalin bir ucu negatif, diğer ucu da pozitif yükle yüklenir.

 

Uzun ve ışınsal kristalli olanlar süs taşı sektöründe ve dekoratif eşya olarak tercih edilir. 

 

Turmalin Levha, klimalarda negatif iyon plakası olarak da kullanılmaktadır. İyon plakası, havayı kötü kokulardan arındırır, anti-bakteriyel ve uzak enfraruj yayıcı etkiye sahiptir. Bu levha kesintisiz olarak negatif iyonlar doğurur. Klima çalışmasa bile hiç elektrik harcamadan temiz orman havası sağlayan negatif iyonlar yaymaya devam eder.

 

 

  

 

 

Turmalinin en nadir üç türü, dünyanın en kıymetli tasları arasındadır.

 

Bunlardan ilki, koyu pembe-kan kırmızısı renklisidir. RUBELLİT diye adlandırılır. Rengini veren lityum elementidir.

 

Turmalinin keskin yeşil renkli alt türüne Kroma Turmalin adı verilir. Rengini, bünyesinde bulunan Krom ve Vanadyumdan alır. Piyasada daha çok Yeşil Turmalin olarak adlandırılır. Yeşil Turmalin, çoklukla Brezilya Zümrütü adıyla piyasaya sürümektedir.

 

Gerçek bir hazine olarak kabul edilen, elektrik mavisi (neon) rengindeki PARAİBA-TURMALİN’ dir. 

 

1989 yılında, Heitor Dimas Barbosa isimli bir koleksiyoncu tarafından, Brezilya’nın PARAİBA eyaletindeki bir madende keşfedilmiştir. Adını da bu eyaletten almıştır.

 

Bugün mevcut örnekleri, yalnızca bir futbol sahası büyüklüğündeki bir alandan çıkarılmıştır.Yapısındaki bakır atomlarından kaynaklanan, “elektrik mavisi” veya “neon mavisi” olarak tabir edilen göz alıcı bir renge sahiptir. 

 

Bu denli az bulunması ve alışılmadık güzellikteki rengi, PARAİBA turmalinini dünyanın en kıymetli mücevherleri arasına sokmuştur.

 

Turmalinin mavi ve kobalt mavi renkli alt türüne İNDİKOLİT adı verilir. Piyasada daha çok Mavi Turmalin olarak adlandırılır.

 

 

 

  

 

 

Turmalinin çok renkli alt türüne Bİ-KOLOR TURMALİN adı verilir. Birbirine paralel halde iki veya daha çok renkli bölümlerden oluşur

 

 

 

 

 

Turmalinin yeşil ve beyaz içinde kırmızı renkli alt türüne VATERMELON TURMALİN adı verilir.

 

Bu renkler iç içe bantlar halinde birbirini sarar. Bu görüntüyü verecek biçimde dilimler halinde kesilir.

 

KEDİGÖZÜ TURMALİN, mavi, indigo veya yeşil renkli fakat renk değiştiren yapıya sahip alt türüdür.

 

KANARYA TURMALİN, parlak sarı renkli alt türüdür.

 

 

 

 

 

ŞORL, Turmalinin siyah renkli alt türüdür. SİYAH TURMALİN diye de adlandırılmaktadır. Demir ağırlıklıdır. Görünümü opaktır.

 

Elektriksel niteliktedir, artı ve eksi kutupları vardır. Kimyasal formülü NaFe3(Al,Fe)6Si6O18(BO3)3(OH)4 şeklindedir.

 

 

 

 

DRAVİT, turmalinin kahve renkli alt türüdür. Magnezyum ağırlıklıdır. Kimyasal formülü NaMg3(Al,Fe)6Si6O18(BO3)3(OH)4 şeklindedir.

 

Yakın zamanda Zambiya ve Pakistan’da bulunmuştur. Siyaha yakın koyu kahverengi ve OPAK görünümdedir. Şu anda kahverengiye yakın sarı-portakal veya sarı-yeşil renklileri de bulunmaktadır.

 

Turmalin, elmas tozu ile cilalanır.

 

 


 

Kimyasal Formülü Na(Mg,Fe,Li,Al,Mn,)3Al6(BO3)3Si6O18(OH,F)4 olmakla birlikte bünyesinde eser oranda Cr, V, Ca, K mineralleri de bulunu.

 

ASLAN, TERAZİ, OĞLAK, İKİZLER burcu insanlarında daha etkilidir.

 

 

 

 

 

YARARLARINDAN BİR KISMI:

 

  • Hormonal (iç salgı bezleriyle ilgili) sistemi düzenler ve dengeler, uyumlu çalışmasını sağlar.
  • Uyku verir.
  • Beden-zihin ikilisini kuvvetlendirici özelliğinin yanı sıra duyarlılık ve anlayışı da arttırır.
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Sezgi yeteneğini güçlendirir.
  • Ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara karşı koruyucudur.
  • Elektromanyetik özellik ile hem pozitif, hem de negatif kutuplara sahiptir. Bu nedenle bedenimizle temas ettiğinde ihtiyacımız olan enerjiyi yoğun şekilde karşılar, olumsuz enerjiden de temizler. Bir müddet sol avuç içinde tutmak yararını artıracaktır.
  • İskelet sistemini güçlendirir.
  • Geçmişteki acıları dindirir ve gerilimleri azaltır. Hayatı zevkli hale getirerek iş ve evliliklere yeniden başlamayı kolaylaştırır.
  • Fiziksel ve ruhsal iyileştiricidir. Bedeni ve ruhu güçlendirir, ikisi arasındaki dengeyi sağlar. Fiziksel ve ruhsal gerginlikleri hafifletir.
  • Sinir sistemini güçlü bir şekilde düzenler. Sinirlilik halini yatıştırır, olaylar karşısında bilinçli davranmamıza yardım eder.
  • Timüs bezini sağlıklı / işlevsel tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanı ve lenfleri toksinlerden (bedene yabancı parçacıklardan, işe yaramaz hücrelerden, zehirli veya kimyasal maddelerden) temizler.
  • Radyasyondan (radyoaktif ışınlardan) korur.